Nyt on aika kertoilla taas meidän ruokinnasta, kun ollaan sitä hieman taas muunneltu. Varsinkin jos vertaa siihen mitä Käpy söi, tosin Kävyn vatsalle ei tuntunut sopivan mikään ruoka. Mutta nyt siis katsaus kissojen ja koiran ruokintaan, ja eiköhän me tätäkin muutella taas johonkin suuntaan jossain vaiheessa.

Kissat:

Petohan söi pienenä aikalailla barffia, eli se söi ihan luisia broiskun siipiä, lihaa eri muodoissa ja varsinkin possun sydäntä. Lopultahan sille tuli sitten se pitkääkin pidempi ummetus, kun en saanut enää kuitua ujutettua sen ruokaan. Siitä viisastuneena Peto siirtyi Royal Caninin Maine Coon raksuihin, joka on meillä edelleen kissojen ruokavalion pohjana. Nappulat ovat siinä tarpeeksi isoja, ne toimivat hyvin Pedon suolistolle ja turkki on usein hyvässä kunnossa. Lisäksi Ansallekin ne käyvät, joten miksipä niitä vaihtamaan, varsinkin kun ne maistuvat joka päivä.

huhtikuu09osa8001.jpg

Isojen raksujen lisäksi koko ajan on tarjolla kissoille myös penturaksuja, joita tälläkin hetkellä on montaa eri laatua. Nyt jo jonkin aikaa tarjolla on ollut Eukanuban penturaksua, joka ei tosin ole yhtä suosittua kuin Brit Caren vastaava. Lisäksi seuraavana aion kokeilla kissoilla James Wellbelovedin kitteniä, pussi on jo vaatehuoneessa valmiina odottamassa. Penturaksujen lisäksi kokeilussa on yleensä myös jotain muitakin satunnaisia ruokia, esim. tällä hetkellä Brit Caren Long Hair raksuja. Nämä kaikki tulee yleensä kyllä syötyä, ja lähinnä haluan erilaisilla sekoituksilla monipuolistaa kissojen ruokakuppia.

huhtikuu09osa8003.jpg

Kuivaruokien lisäksi vähän päivästi riippuen kissat saavat yleensä myös märkäruokaa. Aiemmin menekki oli välillä todella huonoakin, varsinkin kun annoin kissoille molemmille ruuan omiin kuppeihin. Kun sitten aloin laiskuuttani antamaan märkäruuankin yhteiseen kuppiin, sen menekki nousi heti. Ja kun vielä menin ja ostin niille Royal Caninin uusia märkäruokia, niin menekki oli taattu! Kyseiset ruuat kissat nuolevat ja syövät ihan täysin loppuun, kun taas nämä muut eivät ole aina niin haluttuja. Ruohoa meillä syödään myös säännöllisesti.

maaliskuu09osa2003.jpg

Koirat:

Käpy oli ensimmäinen koirani, ja se oli pentuaikansa elänyt barffilla. Sitä jatkoin sillä kun se tuli meillekin, mutta lopultahan sen vatsalle ei silti sopinut enää mikään. Karin kanssa ajattelin tehdä hieman eri tavalla, ja se on ainakin tähän asti toiminut. (Tosin Kävynkin ongelmat alkoivat vasta noin puolen vuoden iässä)

Kari saa vielä nyt neljän kuukauden iässä kolme ateriaa päivässä. Viikosta riippuen, se saa raksuja, lihoja, luita, neuta, piimää yms. Kaiken pohjana on kuitenkin raksut, jotka ovat aiemmin olleet Royal Caninin Mini Junioria. Nyt kuitenkin hitaasti ollaan siirrytty lisäaineettomaan James Wellbelovediin, ja tällä hetkellä raksuina on siis JW Lamb & rice. Ajatuksena olisi kokeilla myös ihan viljatonta vaihtoehtoa, eli kasvis & kalkkunaa. En vain vielä ole löytänyt kyseisiä ruokia täältä kaupoista (en nyt ole kauheasti ehtinyt etsiäkään), ja tämän hetkinen ruoka on tilattu zooplussan kautta.

Koulutusruokana meillä toimii samat raksut kuin muunakin ruokana, ja ne oikeasti toimivat. Pentukouluun tosin mennään tyhjällä vatsalla, jolloin namit ovat tuplasti kiinnostavampia. Onneksi Kari on ahne, ja palkitseminen käy namien avulla helposti.

toukokuu09osa1007.jpg

Myös kepit ovat uutena asiana tulleet ruokavalioon...

keskuu09osa3034.jpg